Gå til hovedinnhold

Frodige Pelargonia planter


Dere som har fulgt med meg en stund, har skjønt for lenge siden at jeg ikke er, og kommer ikke til å bli, verdens mester i overvintring av Pelargonia planter.
Men at jeg gir opp drømmen om frodige, store og blomsterrike Pelargonia, det gjør jeg ikke.
Og nå er jeg i gang igjen, og gudene må vite hvordan det går.


Alle mine planter takket for seg i år igjen, men jeg har som smått begynt å få opp antallet igjen.
Jeg har fått noen stiklinger av ei god hagevenninne, og de største plantene har jeg kjøpt på salg hos Hageland.
Ei stund så sto alle inne i stua, for det var jo alt for kaldt til å ha dem ute.
Men dem stura, og bladene ble slappe og brune. De så ikke ut til å trives i det hele tatt.


Jeg søkte rundt på nett, for å finne gode råd og gode råd er det i hopetall der ute i verden.
Nå skal ikke jeg kritisere råd fra personer, som vet hva dem holder på med, men ingen av de rådene jeg søkte opp ga resultater.
De skulle tørke ut mellom hver vanning - ja, det gjorde dem
De skulle ikke ha potteskjuler - ok, så forsvant dem ut døra
De skulle stå lyst - ja, det gjorde dem


Men ingen ting så ut til å nytte, for bladene fortsetter å bli brune. Blomsterknoppene ble også brune, og jeg skjønner at mine grønne fingre, kanskje ikke er så grønne likevel.
At noe var galt skjønte jeg fort, helt til jeg så Norges hagemester på TV2.
Der skulle dem drive frem en plante fra stikling, og jo større potte jo bedre.
Jord ble kjøpt inn, og store potter funnet frem. Her skulle det pottes om, og det med en gang.


Nå har dem stått i drivhuset i sine store potter, og selv om det er kjølig på natta, så ser det ikke ut til at det har gjort noe skade.
Nå får dem vann med litt gjødsel når jorda er tørr, ellers så står dem der og nyter drivhuseffekten.

Konklusjonen må være at alt finnes ikke på nett, men kanskje det noen ganger lønner seg å se på TV.
Jeg krysser fingrene for at dette vil funke til sommervarmen kommer, og at plantene kan settes ut på veranda'n.


Kommentarer

Janna sa…
Dette med store potter hørtes jammen lurt ut! Det tar jeg med meg videre, til den tiden kommer at jeg kan kjøpe nye pelargonier. Vi må vel ennå vente en ukes tid før gartneriene/hagesentrene åpener her i nord hvor jeg bor. Ennå er her fare for nattefrost, så må bare smøre meg med tålmodighet.

Ha en fin hageuke.
Villrose sa…
Jeg trodde jeg var verdensmester - inntil i år. Samtlige frøs i hjel, gitt. Etterkommere er ordnet!
Bra det ordnet seg :-)
Godt over halvparten har overlevd vinteren hos meg ( ny vinterlagring i år ) og nå venter jeg bare på juni og at nattefrosten tar slutt, slik at de kan komme ut av drivhuset.
Lykke til med pelargoniaene :-))

Populære innlegg fra denne bloggen

Marikåpe!

Marikåpe - en elsket, må ha og sprer seg som den vil plante. Jeg har Marikåpe mange steder i hagen, både frivillig og høyst ufrivillig. Den frør seg villig, og kan nok leve i alle mulige forhold, så lenge den har beina i litt som minner om jord. Selv om den setter "spor" etter seg, så liker jeg denne planten veldig godt. Jeg flytter rundt på småbarn, og planter den sammen med andre som den passer sammen med. Det å sette Marikåpe sammen med andre planter, er ikke så vanskelig for den passer stort sett sammen med alle. Det som er viktig å passe på, er at den kan bli ei stor tue med årene, og derfor trenger litt plass. Blomstene er utrolig søte på nært hold. Bladverket er også fint på denne plante, og når det har regnet (som på bilde) så ligger det igjen små regndråper, som små perler. Bladene er litt lodne, og har en behagelig grønnfarge. Marikåpe kan brukes til det meste, og sammen med de fleste. Det som er den største gleden, e...

Få skjæra vekk fra hagen

Enkelte ting lar jeg bare passere, for som regel er det noe jeg ikke kan gjøre noe med. Men nå er selv min tålmodighet nådd toppen, og jeg er fryktelig forbanne på skjæra. Den frekke, ekle og utspekulerte fuglen som bare er ute etter å lage rot. Den hakker og roter i alt den kommer over, selv blomsterpottene mine lar den ikke være i fred. Den store hagehortensia er også oppgitt nå, for den får stadig overraskende besøk av den fryktede skjæra, og hennes hakkende nebb. Roter rundt i jorda, og den rydder ikke opp igjen etter seg. Uforskamma gjest. Nå har jeg hengt opp CD med "Hjemmets julesanger fra 2009", så da får jeg håpe at den holder seg unna. Jeg tviholder på dette trikser, for jeg ser jo stadig CD hengende rundt omkring i folks bærtre. Greit nok med fugler, og andre dyr som vandrer eller flyr omrking, men i min hage skal dem ikke få ødelegge. Jeg blir lei meg når jord og søl rotes utover veranda'n. Jeg vet hvor problemer kommer...

Høvringen og Peer Gynt hytta

På årets første taktelt-tur, dro vi til Høvringen.  Vi har lenge snakket på å gå inn til Peer Gynt hytta, som ligger 4 km innover fra Smuksjøseter Fjellstue. Vi fant oss en perfekt teltplass, om jeg kan kalle det teltplass, i og med at vi har bil. I alle fall slo vi leir helt nede ved vannet og utsikt mot fjellene, det var bare helt perfekt. Ikke all snøen som har smeltet i fjellet enda. Det var utrolig godt tilrettelagt innover stien.  Ingen problemer å komme seg over bekker, eller bløte partier på stien. Godt merket med en rød T hele veien. Altså naturen i Rondane - jeg blir bare helt stum. Det er helt fantastisk, og i det været vi hadde, så ble det ikke bedre.    Inne ved Peer Gynt hytta var det helt spesielt. Du verden så flott det var. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg skulle få se noe slik, når jeg startet på turen ved Smuksjøseter.  Helt klart iskaldt vann som fosset mellom steinblokkene. Det var nesten så jeg måtte klype meg litt i arme...