Gå til hovedinnhold

Urtefrø i posten

I dag kom frøene jeg bestilte fra Zimtrade - jammen skal jeg si at dem er raske til å sende avgårde bestillinger. Man rekker jo nesten ikke å våkne fra frø-kikket, før dem domper ned i postkassa di. Så sitter man der da og lurer på hva man har begitt seg ut på.
Urtefrø - herre min hatt og jeg nesten ikke bruker gressløk en gang og nå skal jeg plutselig fylle opp drivhuset med all slags grønne duftende saker som skal puttes i maten. Har skjønt det nå at jeg må lese meg opp på urter og bruken av denne herligheten. Her i huset er vi ikke noe særlig vant til nye smaker og kan til nød ta i bruk gressløk i eggerøra. Når det kjøpes gruspersille så er det mest til marsvina og kaninene, som forøvrig elsker persille.
Men nå sitter jeg er da med noen poser med frø og lurer på om jeg klarer dette her?
Men ingen ting skal være uprøvd og jeg har sagt til unga at jeg ønsker meg en jordsekk til morsdagsgave i år. Ikke noe pussig ønske fra meg så det tok dem pent, men da frøkna lurte på hva slags blomster jeg skulle så i år, fikk jeg bare svart at det litt forskjellige ting. :-))
Her er da listen over mitt frøinnkjøp:
Sitron Basilikum
Vanlig Basilikum
Kruspersille - den kjenner jeg :-)
Timian
Oregano
Dill
Gressløk med hvitløk smak
Blomkål
Broccoli
Chilli
Brokkoli Romanesco
4 forskjellige typer salater
Grønnsakene skal jeg klare for både blomkål og broccoli har jeg hatt før. Chilli er nytt for meg, men det skal bli spennende.
Ønsk jeg lykke til og er det noen der ute som har gode tips om bruk av urter, så har dere vel forstått at jeg tar i mot alt jeg kan få.
Til slutt vil jeg takke for kjempe koselig kommentarer på sist innlegg. Det er kjempe gøy og være tilbake i bloggverdenen, særlig når man har så gode hage/blogg venner. Takk skal dere ha alle sammen.
Ønsker dere en kjempe fin helg!

Kommentarer

Torill sa…
Urter er fantastisk, gratulerer med innkjøp.

Dill er godt til potetrettar og fisk.
Basilikum er ein klassikar i italienske rettar. Lag heimelaga pesto, tomatsalatar, ha det på pizza osv.
Timian er utrulig godt til kjøtt, gjerne i gryter.
Persille er godt å ha i smøret ilag med kvitløk f.eks. Persille passar til veldig mykje. Sunt og godt.

Du får google deg fram til gode oppskrifter. Maten smakar mykje betre når urtene er ferske.
Urter er kjekt å ha og jeg har en del i pallekarmene.
Dill er veldig godt i fisk, og dillplantene blir ganske store. Heldigvis er den grei å fryse, så jeg har en boks i fryseren med dill. Jeg tar en klype og bruker i fiskegryter og når jeg baker div grønnsaker i ovnen.
Ellen Walnum sa…
Jeg er heller ikke noe flink til å bruke friske urter, så jeg håper også å få rettet opp på dette i år. Masse spennende du hadde bestilt:)....Godt å ha deg tilbake i bloggverden. Her er det fullstendig bloggtørke, så jeg håper blogg genet snart våkner, nå som så og spire genet har våknet:)
Jeg dyrker urter men er ikke så flink å bruke dem, men de fleste er vakre planter med flotte dufter.
Kinesisk gressløk er utrolig god på smak og har vakre hvite blomster. Chiliene pleier jeg å tørke hvis det er flere enn jeg spiser opp.

Lykke til med såingen av urtene og god helg til deg!cresium
Mia sa…
Så kul med frösådd. Örter är jag storförbrukare av, dom är med i absolut all mat. Den vitlökssmakande gräslöken har jag sedan många år i hagen och i tillägg till maten så går det många strån rätt i munn när jag går förbi. Sen får den också en vacker vit boll, som andra allium, på hösten så du kan godt ha den i rabatter också, skulle du nu inte gilla smaken.
Timjan till kött är supert men det smakar faktiskt gott till rostade poteter också och är en av dom viktiga fyra(timjan, rosmarin, salvia och persilja), den blandningen går i det mesta. Du kommer att uppskatta smaken. Basilika färsk är också gott på osten på brödskivan.
Lycka till med sådderna:)
Merethe sa…
Deilige urter du har tenkt å så. Og jeg har noe utrolig godt som du kan putte masse ferske urter i.
Jeg lager rundstykker med raspet ost og så klart ferske urter.Det er så godt og du trenger faktisk ikke pålegg på dem. Greit å ta med seg hvis man skal ut og har lyst å ha med seg noe enkelt til kaffen.
Det er veldig koselig å finne innlegg fra deg også Vivi :) Ha en trivelig lørdagskveld.
krepsemor sa…
Sånne er det med meg også! Altfor lite flink til å bruke urter i matlagingen. Men vi må vel lese oss til det? Det er jo utrolig godt med ferske urter og grønnsaker!
I dag var jeg på Plantasjen og kjøpte litt av begge deler =)
Ønsker deg en fin søndag!
Vivishagerom sa…
Tusen takk for flott tips til urtebruk. Det er bare fantasien det står på skjønner jeg :-)
Kathrine sa…
Urter og krydder er spennende! Mor hadde, og har, endel i kjøkkenhagen. Fikk med gressløk med hvitløkssmak av henne i fjor. Vi har alltid vært flinke til å bruke urter og krydder i maten, og ferskt smaker jo best:)
Dette blir spennende. Bare spør om du lurer på noe.
Jeg har mange bøker og endel erfaring med urter/krydder. Favoritten her i huset, er masse chilli og hvitløk.
Dette blir jo morsomt!
Ha en flott februaruke, Vivi. Klem:))
Seascape sa…
Hei på deg :-)
Tusen takk for kommentaren i hagebloggen min. Ja det er moro å være tilbake til en ny deilig hagesesong. Urter er jo veldig spennende. På facebook er jeg med i en gruppe som heter Fjell og strand urtelag. Kansje det er noe for deg, søk på navnet vist du ønsker. Jeg har også så lyst å lære mer om urter. I år skal jeg forsette med prosjekte kjøkkenhage :-)) Ha en super fin dag. Klem

Populære innlegg fra denne bloggen

Macrobilder fra skogen

 

Helgegleder # 21

Jeg gleder meg allid til helgen. Tid for avslapping og kos sammen med familie og venner.   Tusen takk til dere alle sammen som bidrar med bilder til Helgegleder. Det er kjempe koselig å lese om andre gleder, om de er små eller store, så er det alltid stas å sette seg ned for å se.   Har du noen bilder som har skapt eller skaper en Helgeglede, så er du hjertelig velkommen til å delta.   I denne runden så er det på tide med litt matglede igjen. Jeg er utrolig glad i mat, og i å lage mat med spennende smaker.   Sist helg var det jo påskeaften. Her i huset har vi ikke noe fast matrett den kvelden, så i år ble det kalkun. Etter et innpuls kjøp på Kiwi.  Frøst så penslet jeg den med olje. Finhakket hvitløk, sitronpepper og raspa limeskall ble gnidd inn og slik lå den på benken en halv times tid (under folie) Jeg kuttet gulerøtter og purreløk i litt store biter og la sammen med kalkunen. Dette gir smak på kraften, som jeg senere skulle bruke til saus.

Helgegleder #68

Helgegleden denne gang kommer en dag tidligere, slik at vi alle kan få tid til ALT vi skal gjøre i morgen tidlig. Her i huset skal sønnen gå i barnetog, og da hjelper det lite om det er lørdag morgen. Tidlig opp for å henge ut flagg, spise frokost, få på penklær og være klar på skolen når klokka slår. Denne runden av helgegleder blir en blanding av flere ting. Sist helg så lå jeg på sofa'n med feber, hoste og snørr. Ikke noe stas, men lykkelig for at det ikke var denne helga. På søndag pakket jeg meg godt inn og tok med kamera ut, det kunne jo være noe som hadde kommet frem siden sist. Denne Auriklen kjøpte jeg i fjor, og du verden så flott den er. Se på det hvite, det ser nesten ut som snø. Siden Auriklen er en lav plante, så kan dere vel tenke dere hvordan jeg lå for å ta disse bildene :) Bare det kan jo være en flott helgeglede, i alle fall for nabo'n. Den flotteste overraskelsen på søndagens runde, var allikevel julerosen. Denne