onsdag 27. april 2011

Status i hagen 27.april 2011

Først må jeg vise dere den flotte Hortensia som jeg fikk av min svigermor på bursdagen min. Fantastisk flott farge og jeg vil ha flere slike på veranda'n.
Svigermor har overvintret to Hortensia nå i vinter og dem står allerede fulle av knopper og er kraftige og flotte planter. Så ingen ting skal være uprøvd så dette må jeg utforske til høsten/vinteren.

Påska har vært som flere steder i landet, fantastisk flott og det skjer ting i hagen i et tempo som får meg til å skulle ønske at jeg kunne stoppe tiden litt. Det spretter og spruter ut nye skudd alle steder, så her gjelder det å følge godt med.

Ser ut til at alle (nesten) rosene mine har klart seg i vinter. Selv dem som ble kjøpt på høsten fra Rose Røysa har kommet med "museører" og jeg gleder meg veldig til blomstring og roseduft.

Dagliljene fra importen i fjor ser også ut til at dem kommer igjen og selvfølgelig er jeg veldig spent på dem, om de kommer med blomster i år.

Det triste må være at jeg har mistet noen Primula i løpet av vinteren. Kjøpte en knall fin mørk rød i fjor sommer, da vi var på hagetur med Øyer/Tretten og Lillehammer hagelag til Toten. Jeg hadde virkelig håpet at den skulle stå i blomst nå, men det er ingen tegn etter hverken planta eller noe annet så den er nok tapt. En hvit har også gått tapt og det er veldig trist for Primulablomstring på våren er jo liksom toppen av glede! Jeg har bestilt noen nye fra Langangen Planteskole som skal komme nå i løpet av første del av mai, så jeg håper fortsatt på noen (i allefall til neste år).

Her kommer noen bilder av hvordan statusen er i hagen 27.april 2011.

Drivhuset er vaska og gjort klart for årets grønnsaks og urtesesong. I år har jeg sådd blomkål, brokolli, timian, oregano, basilikum, gressløk med hvitløksmak, dill, persille, paprika, chili og div. salater. Tomat og agurkplaner kjøper jeg!
Dette må være årets glede og store overraskelse. Dette er en pion som jeg kjøpte fra Pionhagen høsten 2009. Den ble plantet i fjor sommer og var da på det tidspunkt en pjusk og lite tilfreds pion. Hadde nok egentlig ikke regna med at denne skulle komme, men der tok jeg feil. Gleder meg veldig til å følge med denne nå fremover. Navnelappen har mistet sin glans i løpet av vinteren, men det er en trepion og den skal være rød i fargen.
Rhododendron er i knupp og er en selvskreven vårglede i hagen. Denne er rosa!
Blåvalmuesøster er på tur opp igjen fra vinterdvalen.
Snart en Aurikkel i blomst. Rosa med gul kjerne.
Løkplanter som ble satt i høst. Den øverste er en rutelilje, men er litt usikker på den nederste. Vi får vente til den blomstrer. Mente jeg hadde kontroll på hvor jeg hadde satt de forskjellige, men oversiktkartet har nok blitt borte i løpet av vinteren. :-))
Denne ble forøvrig kjørt over med tinghenger da gubben skulle utvide hagedammen nå i påske. Stakkars liten! Nå har den reist seg igjen og har nok ikke tatt skade av overtrampen. Gubben fikk høre det og lovet og ikke gjøre det igjen.
Liljene er også på tur opp. Lurer på om det er tidlig? men nå er jo alt tidlig ute!
Også var det hagedammen som skulle ryddes og utvides. Det ser ikke fint ut etter en vinter.
Her skal det graves og den røde busken skal vekk.
Slik ble resultatet og fiskene fikk litt større plass og svømme på. I bakkant skal det legges mere stein slik at vannet skal renne ned igjen til dammen, men vi må på steinsamling først :-))
Det var status pr. 27.april
Ønsker alle en fortsatt fin hageuke!

12 kommentarer:

Anonym sa...

Så hærlige glimt fra hagen din. Koset meg godt nedover innlegget.

Litt trist med de som ikke dukker opp igjen. Mistet noen i fjor som hadde ekstra verdi. I år er ikke alt kommet i gang, så jeg mangler oversikten foreløpig.

Nyt dagene :)

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Kathrine sa...

Ting kommer og ting går..Har mistet mye jeg og gjennom årene, men nesten aldri kjøp det samme igjen. Litt rart, for det kan jo være no galt med plantene også av og til.
Fint å se hagen din igjen!
Kuleprimulaene står i full flor her nå, og dammen er halvveis flyttet. Gårdsplassen har fått stort staudebed, men så gikk hælen min igjen..
Ikke noe å gjøre med. Om en uke kan jeg gå litt i hagen igjen, gjett om det blir godt!
Ha fiiine vårdager. Klem:))

merethe sa...

Ja vi skulle ha kunne bremset litt på dagene nå når dem er så fine. Her spretter det også opp. Noe jeg har vært veldig spent på er Klematisene. To av nykomlingene er det i allefall liv i. Nå har de fått masse gjødsel også så da håper vi det hjelper. Hi hi så du kan ikke se bruksområder for en pappeske... vel ikke jeg heller til vanlig. men var på jakt etter noe avlangt og desperat til å støpe akkurat den dagen. Kos deg Vivi så kanskje vi sees om ikke så altfor lenge...hadde vært superkoselig. KLem Klem

Randines hageblogg sa...

Flott Hortensia i en lekker farge håper du klarer å overvintre den.
Så ryddig du har fått det i drivhuset ditt. Du har jammen fått gjort mye i påsken.

Ønsker deg en fortsatt fin vår!

Trine sa...

Er du sikker på at det er en trepion? Bladverket ligner mistenkelig på min "dillpion" som er kommet omtrent like langt som din.

Uansett, deilig med vår og alle planene og gledene som ligger foran oss :-)

Vivi sa...

Det er helt klart en dill pion, Trine! Du har helt rett!!

Mari sa...

stilige dusker på peonen din :) høres ut som du har hatt en fin påske og fått gjort masse!
Våren er en fin tid, men som du sier så hadde det vert fint å kunne satt på bremsene litt.

Mia sa...

Din damm är så fin, riktigt romatisk. Jag förstår nu att det inte är vits att vänta på min vallmosyster, din är ju stor och min visar inga tecken till liv. Får den helt enkelt inte till.. Så mycket i knopp, det kommer bli vackert när det blommar. Härliga tider vi går mot nu :)

Marit sa...

Så flott det ble ved dammen din! Du har masse fine planter som kommer til å gi deg masse glede fremover. Ha en fin dag!

Rekkehuset sa...

Så koselig med hagedam! Det er like spennende hvert år å følge med på hva som dukker opp:-) Særlig når man har kjøpt noe nytt! Kos deg i drivhus og hage, klem fra Hanne.

Elisabeth sa...

Wow, så mye lekkert!! Det er jo en så fin tid vi går inn i nå, jeg gleder meg over alt som spirer, akkurat som du gjør ;)