Gå til hovedinnhold

Hageutvikling - "En hagedam med blomster omkring"

Her kommer den andre delen av min Hageutvikling og i dag er det:

Del to "En hagedam med blomster omkring"

Sommeren 2002 startet vi på hagedammen. Det var først gubben som hadde lyst på en dam i hagen, så han var i grunnen mest gira på dette. På den tiden var jeg gravid og synes egentlig at det var mest OK å sitte stille. Det ene tok det andre og jeg så muligheten til blomsterbed rundt kanten :)

Målet for dammen var at vi skulle ha noen vannplanter, fisk og fontene.

Dette bildet er fra våren 2005 da var minsten 2 år og vi har fått opp et gjerde rundt dammen! Vi valgte også å sette opp gjerde rundt lekeområdet. Dette er ungenes plass i hagen og utenfor er min. Regelen har fungert veldig fint og gjelder den dag i dag!

Dammen er på plass, men fortsatt var det masse gressplen igjen. Noe måtte gjøres!

Nå var vi så heldig at vi fikk noen store steiner av noen vi kjenner og av stein kan det bli mye flott!

Jeg leste alt jeg kom over. Bøker, hageblader og nettet ble flittig brukt.
Jeg har mange ganger hentet inspirasjon fra hageblader og dette bedet ble resultatet av nettopp det.
Sommeren 2007 - litt frodigere rundt dammen har det blitt!
I dammen har vi fisker og en vanniris. Vi prøvde med vannliljer, men overvintringen tok knekken på dem, så da bestemte vi oss for å prøve iris! Den har vi nå hatt i mange år og den har klart seg veldig fint. De første årene gravde vi den ned i komposten og tok den frem igjen på våren. I fjor glemte vi hele greia og da sto den i vann hele vintern - funka veldig greit :)
Det er koselig med vann i hagen!
Lys i vannet gir en god stemning!
* * * * * * *
Men fortsatt var det mye gressplen, og hva skal man egentlig med det?
Det gikk noen år nå før jeg tok fatt på neste prosjekt. På andre siden av dammen ble det planlagt blomsterbed og der skulle jeg bruke armeringsnetting som klatrevegg.
Her er torva tatt vekk og klatreveggen er på plass. Første sommeren hadde jeg erteblomster på utsiden og Clamtis på innsiden.
Midt foran har jeg en moserose Christata og div andre stauder.
I rosebua har jeg Lykkefund og Alpe Clematis.
Ventre hjørne på dette bilde er det steinbedet som er i hjørnet inn mot hagedammen.
Dette blomsterbedet er blitt kjempe frodig og fint.
Sommeren 2011 og vi kan så vidt skimte gjerde til dammen bak plantene!
Hagedammen og denne delen av hagen ligger bak huset, på solsiden, og her begynner det å bli fult!
En ting jeg har hatt lyst til å hatt her er en hvit benk, men problemet er at jeg vet ikke hvor jeg skal plassere den. Vi får se til sommeren om jeg kommer på en lur ide ;)
Fra denne delen av hagen går stien ned igjen og forbi portalen og videre til drivhuset.
Så i morgen vil det handle om det området!
Håper du vil være med da også :)
* * * *
I dag er det surt på Lillehammer, med vind og yr!
Ønsker alle en fin onsdag!

Kommentarer

Så fint!
Det er jo som et lite eventyr:)
Nyt dagen..
klem
Kathrine sa…
Flott ble det! Vann i hagen er topp!
Jeg valgte å flytte dammen fra midt i hagen til verandakanten(aldri mere skal jeg flytte en dam!), for å kunne se fuglene bade og drikke. Og nå skal jeg flytte noen av staudene som skygger litt for innsyn i dammen fra sitteplassen.
Nå er det islagt der ute, men gleder meg til den tiner opp.
Er det sverdiris du har kanskje. Den er veldig hardfør, og den eneste av irisartene som vokser vilt i Norge.
Min tok over mye av gammeldammen, så jeg måtte ta bort en god del.
Litt av en oase du har. Og benken får du sikkert lirket inn en plass.
Og stein er utrolig flott i dammer. Heldig du som har en hageinteressert mann, det har ikke jeg,)
Storm igjen til meg i dag, og ser den nye leveggklatrestativet må festes bedre. Må vel snart til med stålvaiere til å feste med.
Ha en fin dag. Klem:)
Unknown sa…
Så fin hage du har! Og veldig fint med noen inspirasjons-bilder for meg som sitter med et hav av tuja og plan...om jeg får det halvparten så fint og frodig som hos deg er jeg fornøyd:) Vann i hagen har vi desverre ikke plass til men tror vi kan få skvist inn en slik klatrevegg- den var kjempefin! Ønsker deg en fin dag- her ved kysten av telemark er det surt i dag..... Klem Maria:)
Marit sa…
Det er spennende med dam ja. Artig å se utviklingen i hagen din :-)
Liza sa…
Fantastisk hage, misunner deg den.
Blir helt svett av tanken på all jobb du/dere har gjort, men det ser ut til å være verdt det:)
Klem
Liza
Underberget sa…
Du har en utrolig frodig og flott hage! Likte veldig godt blomtster bed prosjektet ditt, jeg har også fundert å prøve med armeringsjern. Hagedam ønsker jeg meg også... Er det mye vedlikehold? Ha en fortsatt fin dag Vivi!
Aud sa…
Det er så koseligå høre på vannrisling i hagen, det damanlegget ditt er flott. Veldig fin og frodig hage du har. Artig å høre historien bak prosjektene dine.
Mariann sa…
Du har virkelig fått gjort mye i hagen på disse årene, rene forvandlingen. Ekstra kjekt med dam i hagen. Det kunne jeg godt tenke meg, men vet ikke om det blir noe av hos meg.
Unknown sa…
Den dammen ble jo så fin da , ja det gir en så god stemning med en liten dam ,steiner og planter i forskjellige høyder.

Du gleder deg vel til våren du også, tenk når vi kan ta med kaffekoppen og bare romle og surre rundt i hagen og nyte gamle og nye prosjekter he he.

Ha en fin blåsbortdag , klem fra Marit.
(Trompeten er sendt)
Så flott hagedam dere har laget og bedene dine ser riktig frodige ut med mange flotte planter.
Lykke til , og takk for deltagelse i min give away:)
Turid sa…
Så fint det har blitt :) Hagen din ser kjempelekker ut, rene jungelen i positiv forstand.
Fiiin onsdagskveld til deg.
Marita sa…
Så artig å se hageutviklingen! For en herlig hage du har! Veldig inspirerende for meg som såvidt har startet på hagebyggingen. Mannen min er også veeeeldig ivrig på dam i hagen, så vi får vel se, etterhvert :) Klem.
Nennes sa…
Så vakkert :)
Du er flink med hage og planter!

klem
SÅ flott dere har ordnet det,har lenge drømt om en hagedam men det er dette med mannen da for eg må ha hjelp til og grave naboen har gravemaskin men den er litt stor,fontene har eg kjøpt for 2 år side,er så mye eg har lyst til og lage her i hagen holder på og rensker bergknauser,men ryggen min er utslitt så det tyngste arbeidet med graving får han ta seg av,gler meg til våren,KLEM.:))

Populære innlegg fra denne bloggen

Macrobilder fra skogen

 

Helgegleder # 21

Jeg gleder meg allid til helgen. Tid for avslapping og kos sammen med familie og venner.   Tusen takk til dere alle sammen som bidrar med bilder til Helgegleder. Det er kjempe koselig å lese om andre gleder, om de er små eller store, så er det alltid stas å sette seg ned for å se.   Har du noen bilder som har skapt eller skaper en Helgeglede, så er du hjertelig velkommen til å delta.   I denne runden så er det på tide med litt matglede igjen. Jeg er utrolig glad i mat, og i å lage mat med spennende smaker.   Sist helg var det jo påskeaften. Her i huset har vi ikke noe fast matrett den kvelden, så i år ble det kalkun. Etter et innpuls kjøp på Kiwi.  Frøst så penslet jeg den med olje. Finhakket hvitløk, sitronpepper og raspa limeskall ble gnidd inn og slik lå den på benken en halv times tid (under folie) Jeg kuttet gulerøtter og purreløk i litt store biter og la sammen med kalkunen. Dette gir smak på kraften, som jeg senere skulle bruke til saus.

Helgegleder #68

Helgegleden denne gang kommer en dag tidligere, slik at vi alle kan få tid til ALT vi skal gjøre i morgen tidlig. Her i huset skal sønnen gå i barnetog, og da hjelper det lite om det er lørdag morgen. Tidlig opp for å henge ut flagg, spise frokost, få på penklær og være klar på skolen når klokka slår. Denne runden av helgegleder blir en blanding av flere ting. Sist helg så lå jeg på sofa'n med feber, hoste og snørr. Ikke noe stas, men lykkelig for at det ikke var denne helga. På søndag pakket jeg meg godt inn og tok med kamera ut, det kunne jo være noe som hadde kommet frem siden sist. Denne Auriklen kjøpte jeg i fjor, og du verden så flott den er. Se på det hvite, det ser nesten ut som snø. Siden Auriklen er en lav plante, så kan dere vel tenke dere hvordan jeg lå for å ta disse bildene :) Bare det kan jo være en flott helgeglede, i alle fall for nabo'n. Den flotteste overraskelsen på søndagens runde, var allikevel julerosen. Denne