Gå til hovedinnhold

Riddersporer - høye og flotte!

Det er riddersporer tid i hagen min om dagen!
Den strekker seg høyt og er noen flotte planter.
Enkle å så, og finnes i mange forskjellige farger og fasonger.


De fleste riddersporene mine har jeg sådd selv, og jeg sanker frø hvert år. Noen er enklere å ta frø av, enn andre. Riddersporer trenger ikke kuldebehandling for å spire, men jeg har lest at noen gjør det. Jeg lar dem stå inne i rundt 18-20 grader.

Her er noen bilder av dem jeg har i hagen i dag. Jeg har flere like rundt omkring, men navn er det dårlig med.
Tror nok at det har vært en ridder-dille en gang, som ikke riktig helt har gått over :)



En svart/hvit type. Frø kjøpt fra Rara Växter for noen år tilbake.
Tror jeg betalt rundt 50,- for 5 frø, der 2 spira. Jeg har seinere tatt frø og sådd, så nå har jeg 5 kraftige planter.
Denne er virkelig lekker!



En rosa type, som jeg også har sådd selv med egne frø! Morplanta er dårlig i år, så jeg må ta frø av denne for å være sikker på at jeg får flere til neste år.


Den helt lyse blå. Den har spredd seg selv og befinner seg på to ulike plasser enn det jeg plantet den på for mange år siden.
Denne er like lys som himmelen er på er flott sommerdag!


Klar og blå i fargen, men et hvitt øye!


Denne blå med litt lilla skjær i, har jeg flest av. De er kjempe høye og må bindes opp for og ikke knekke i vinden. Jeg bruker bambuspinner.

Og til slutt den jeg er mest stolt over.
Frøene av denne er også kjøpt hos Rara Växter. Jeg har kunn 2 planter av denne, men frø skal tas til høsten.
Den har litt grønn skjær på kronbladene og  er super lekker!



Denne steller jeg veldig pent med og binder den opp etter alle kunstens regler.


Er den ikke lekker?

For første gang siden jeg startet med hage, så har jeg sykdom på riddersporene mine. Tror det må være været som gjør det, for jeg har aldri hatt så mye lus og andre rare greier på plantene mine, som jeg har i år. To har jeg klippet helt ned før dem startet blomstringen, for bladene ble helt hvite. Det er vel meldugg som har angrepet dem :(
Håper på bedring til neste år!

Liker du Riddersporer?

Kommentarer

Hagen din er full av godsaker, og disse intet unntak=) Den med litt spesiell farge var veldig søt. Fin helg til deg. Vibeke
Jag älskar riddarsporrar, har dock bara en blå sort som återkommer år från år. Skulle vilja ha fler färger.
Dina är så vackra!! Jag har också lite mjöldagg på mina.
Ha det gott.
Kram Maria
Merethe sa…
Vakre planter ridersporene. Da er det vel av deg jeg har fått den svarte og hvite?
Merethe sa…
Vakre planter ridersporene. Da er det vel av deg jeg har fått den svarte og hvite?
Nora sa…
Du verden så mange flotte riddersporer! Synes de er så lekre!
Marit sa…
Du har virkelig mange fine riddersporer! Kanskje jeg burde prøve å så noen, for det har jeg aldri gjort. Jeg likte godt den rosa, den hadde så fin farge. Ha en fin helg!
loftkroken sa…
Aldri sett så mange forskjellige riddersporer :)) Så flott,du har en drømmehage ♥

Klem Bente
Åshild sa…
Her er det masse Riddersporer. Har plantet Riddersporer og Storhjelm sammen. Da blir den blå blomstringen i høyden lengre.
Marita sa…
Oj, så mange forskjellige du har! Riddersporer er vakre. Jeg har en blå og en hvit, og skal nok ha flere :) Men jeg får ikke til å så de selv :(
De var fine... og særlig den hvite! Der jeg bodde før hadde jeg riddersporer, det skal jeg sette på ønskelista for neste år! Skal du på bloggtreff på Tjura hos Lailas lille rede?
God helg! Klem
Leena sa…
Vilka vackra riddarsporrar du har! Den sista, vita är ju helt underbar! Mina vanliga blå är inte så lyckade, väldigt glesa och taniga. Kanske ska jag gödsla dem mer ...
Så flotte riddere! Godt å høre at du har bundet dem opp, for det skal komme noen drøye skurer i dag.
Så flotte riddere! Godt å høre at du har bundet dem opp, for det skal komme noen drøye skurer i dag.
Villrose sa…
Trodde jeg ikke kunne/burde ha riddersporer i min lille hage, for de er jo så plasskrevende. Traff på noen fantastiske eksemplarer på et finere staudeutsalg, og da var det gjort! De må rett og slett ikke mangle i hagen! Mange fine du har, og lekker den hvite :-) Ja, jeg er stolt "mamma" til noen høye hvite med sort øye, som jeg ønsket meg veldig og klarte å få til fra frø.
Aina Strand sa…
Min ridderspore er ikke like fin som tidligere år... lurer på om det kan være sneglene som ødelagte for den tidlig i sesongen..? Kanskje jeg ska ta tipset ditt og samle frø, slik jeg sikrer meg til neste år.
Mange flotte eksemplarer i hagen din, har sådd en hvit fra frø i år.. satser på den blir like fin som din :-)
Vigdis sa…
Den hvite var utrolig lekker. Har lest at man kan ta stiklinger fra rotskudd.
Ruben sa…
Det måste vara fantastiskt när man lyckas så bra med riddarsporrar!! De är ju så flotte i trädgården!

Ha det gott!
/Ruben
Unknown sa…
Å så mange fine riddersporer du har Vivi , den sort\hvite var noe for seg selv ,,arig,,

Ha en vidunderlig lørdag ,Maritklem.
Tins roser sa…
Riddersporer er både vakre og flotte. Jeg har foreløpig ingen, bare delphinium, men elsker riddersporene fordi de er så nydelige, høye og elegante. Så herlig med alle fargene, Vivi!
Tante Titti sa…
Riddersporer er jo så flotte. Jeg hadde tidligere en hel del, men det var i mitt "forrige liv" - Nå har jeg fått tak i en rosa, og i går fikk jeg tilgang til frøkapsler til en blå - så jeg håper jeg skal få noen flere til neste år. Gleder meg over å se de flotte bildene av dine nydelige riddersporer.
Ønsker deg en fin fin helg med masse sol og varme, kjære Vivi.
Titti-klæmm!!

Populære innlegg fra denne bloggen

Macrobilder fra skogen

 

Helgegleder # 21

Jeg gleder meg allid til helgen. Tid for avslapping og kos sammen med familie og venner.   Tusen takk til dere alle sammen som bidrar med bilder til Helgegleder. Det er kjempe koselig å lese om andre gleder, om de er små eller store, så er det alltid stas å sette seg ned for å se.   Har du noen bilder som har skapt eller skaper en Helgeglede, så er du hjertelig velkommen til å delta.   I denne runden så er det på tide med litt matglede igjen. Jeg er utrolig glad i mat, og i å lage mat med spennende smaker.   Sist helg var det jo påskeaften. Her i huset har vi ikke noe fast matrett den kvelden, så i år ble det kalkun. Etter et innpuls kjøp på Kiwi.  Frøst så penslet jeg den med olje. Finhakket hvitløk, sitronpepper og raspa limeskall ble gnidd inn og slik lå den på benken en halv times tid (under folie) Jeg kuttet gulerøtter og purreløk i litt store biter og la sammen med kalkunen. Dette gir smak på kraften, som jeg senere skulle bruke til saus.

Helgegleder #68

Helgegleden denne gang kommer en dag tidligere, slik at vi alle kan få tid til ALT vi skal gjøre i morgen tidlig. Her i huset skal sønnen gå i barnetog, og da hjelper det lite om det er lørdag morgen. Tidlig opp for å henge ut flagg, spise frokost, få på penklær og være klar på skolen når klokka slår. Denne runden av helgegleder blir en blanding av flere ting. Sist helg så lå jeg på sofa'n med feber, hoste og snørr. Ikke noe stas, men lykkelig for at det ikke var denne helga. På søndag pakket jeg meg godt inn og tok med kamera ut, det kunne jo være noe som hadde kommet frem siden sist. Denne Auriklen kjøpte jeg i fjor, og du verden så flott den er. Se på det hvite, det ser nesten ut som snø. Siden Auriklen er en lav plante, så kan dere vel tenke dere hvordan jeg lå for å ta disse bildene :) Bare det kan jo være en flott helgeglede, i alle fall for nabo'n. Den flotteste overraskelsen på søndagens runde, var allikevel julerosen. Denne