Gå til hovedinnhold

Stjerneskjerm - Astrantia

Astrantia - Stjerneskjerm er en plante som jeg både elsker, men samtidig også hater.
Den er en plante som er romantisk, sosial og passer godt inn i de fleste selskap, trofast og nøysom.
Planter du denne i hagen din, så har du en plante for livet. Den brer seg sakte med sikkert utover i bedet, og i dennes verden er det ingen ting som heter vikeplikt.
Den tar ikke mye hensyn i sin ferd, og blandet seg fort inn i andre grupper.
Stjerneskjermen lager fort tuer, med røtter som klorer seg fast i bakken. Har du kraft og god redskap, så er disse tuene enkle å dele.


Kanskje nabo'n eller noen venner har lyst på ei lite tue, for jeg tror neppe at du etter alt slitet med graving og deling, har lyst på enda ei tue i hagen.
Om du i så fall har lyst på flere, så kan du bare la planten leve sitt eget liv. Og vips så har du grusgang, gressplen eller hva det måtte være på bakken rundt, full av små stjerneskjembarn året etter. Så da er det bare å plukke i vilden sky, og prise deg lykkelig for gratis avleggere.


Det er mange grunner, for både å elske og hate denne flotte, men samtidig fryktløse planten.
Ypperlig til snitt, og et kunstverk av en blomst, men frøene kan jeg godt leve uten. 
Her er gressplenen full av småbarn, som stadig får hodet kuttet med gressklipperen.
Jeg lar den gå litt som den vil i bedet, og tenker at den trives og har det godt hos meg.

I dag har jeg latt meg leke litt med denne planten, og jammen egner deg seg også veldig godt på bilder.






En liten hyllest til Astrantia - Stjerneskjerm.
Det er nok like mange meninger om denne planten, som det er hagegale.
Hva synes du?


Kommentarer

Unknown sa…
Min erfaring med stjerneskjerm strekker seg bare fra i fjor og første blomstring i år. Etter å ha hørt/lest mye godord, har også jeg skaffet meg to.de er i allefall pene å se på:)
Jeg har hatt den røde i flere år og har plantet den rundt omkring etterhvert som det har kommet småplanter. Tuene er nå kjempestore og blir større og større for hvert år.Jeg liker den, men ser at jeg kanskje må dele den hyppigere. Jeg gir bort småplanter hele tiden, men oppdager stadig nye:) I år har jeg kjøpt den hvite Astrantia :) Den vokser fort !!
Spennande med slike elsk og hat forhold ;-)
Men fin er den!

Nyt sommaren om du har den!
Her regnar det og skodda heng...
Marit sa…
Ja, den oppfører seg nesten som et ugress, men det er et vakkert ugress! Jeg liker den godt, selv om den tar seg vel mye til rette ;))

Klem, Marit
Jeg må innrømme at jeg synes den er kjempefin! Vakre bilder av den!
Frk. Anemone sa…
Jeg har både den lyse og to forskellige mørke og jeg er glad for stjerneskærmen. Synes ikke de er så invasiv, som du giver udtryk for - den breder sig en smule men kan sagtens passe ind i bedene.
Flotte billeder :)
Så fin hyllest og flotte bilder! :)
Jeg skulle gjerne ha den i min hage - på rette steder... Får se om det blir noe av. ;)
Nyt sommerdagene og hagegledene!
Jeg bare elsker den, men har hatt den kun to sesonger så mine tre varianter er ikke blitt så store ennå. Spørs hva jeg sier om noen år hvis de sprer seg like mye som du skisserer.....
Men foreløpig er jeg altså i elskemodus: Utrolig nydelige i buketter, blomstene er som små kunstverk og er utrolig fotogene. Hardfør har den vist seg å være, det er bra for oss som bor så langt til fjells. Som selskapsplante til roser er den et must :-)
Flotte bilder du har tatt :-)
Ha en fortsatt fin sommeruke :-)
Ja, stjerneskjerm er vakker, og lett å bruke i staudebed,men vanskelig å tøyle.
Her dukker den opp overalt, og må fjernes med hard hånd, men jeg må bare ha den...:-))
Åshild sa…
Det er gode nyheter at den sprer seg mye og fort - her er det plass.
Villrose sa…
Utrolig fotogen! Passer også sammen med det meste...
Ganske grei å luke. Hater de brune flekkene på bladene som har kommet de par siste årene!
Inger Marie sa…
Stjerneskjerm er en taknemlig plante,og blir flere etterhvert om den trives. Jeg har flyttet rundt på min tue,det er ofte veldig tørt hos megså den har ikke funnet seg helt til rette ennå.
Flott innlegg og vakre bilder:)

Populære innlegg fra denne bloggen

Macrobilder fra skogen

 

Helgegleder # 21

Jeg gleder meg allid til helgen. Tid for avslapping og kos sammen med familie og venner.   Tusen takk til dere alle sammen som bidrar med bilder til Helgegleder. Det er kjempe koselig å lese om andre gleder, om de er små eller store, så er det alltid stas å sette seg ned for å se.   Har du noen bilder som har skapt eller skaper en Helgeglede, så er du hjertelig velkommen til å delta.   I denne runden så er det på tide med litt matglede igjen. Jeg er utrolig glad i mat, og i å lage mat med spennende smaker.   Sist helg var det jo påskeaften. Her i huset har vi ikke noe fast matrett den kvelden, så i år ble det kalkun. Etter et innpuls kjøp på Kiwi.  Frøst så penslet jeg den med olje. Finhakket hvitløk, sitronpepper og raspa limeskall ble gnidd inn og slik lå den på benken en halv times tid (under folie) Jeg kuttet gulerøtter og purreløk i litt store biter og la sammen med kalkunen. Dette gir smak på kraften, som jeg senere skulle bruke til saus.

Helgegleder #68

Helgegleden denne gang kommer en dag tidligere, slik at vi alle kan få tid til ALT vi skal gjøre i morgen tidlig. Her i huset skal sønnen gå i barnetog, og da hjelper det lite om det er lørdag morgen. Tidlig opp for å henge ut flagg, spise frokost, få på penklær og være klar på skolen når klokka slår. Denne runden av helgegleder blir en blanding av flere ting. Sist helg så lå jeg på sofa'n med feber, hoste og snørr. Ikke noe stas, men lykkelig for at det ikke var denne helga. På søndag pakket jeg meg godt inn og tok med kamera ut, det kunne jo være noe som hadde kommet frem siden sist. Denne Auriklen kjøpte jeg i fjor, og du verden så flott den er. Se på det hvite, det ser nesten ut som snø. Siden Auriklen er en lav plante, så kan dere vel tenke dere hvordan jeg lå for å ta disse bildene :) Bare det kan jo være en flott helgeglede, i alle fall for nabo'n. Den flotteste overraskelsen på søndagens runde, var allikevel julerosen. Denne