Gå til hovedinnhold

Urtefrø i posten

I dag kom frøene jeg bestilte fra Zimtrade - jammen skal jeg si at dem er raske til å sende avgårde bestillinger. Man rekker jo nesten ikke å våkne fra frø-kikket, før dem domper ned i postkassa di. Så sitter man der da og lurer på hva man har begitt seg ut på.
Urtefrø - herre min hatt og jeg nesten ikke bruker gressløk en gang og nå skal jeg plutselig fylle opp drivhuset med all slags grønne duftende saker som skal puttes i maten. Har skjønt det nå at jeg må lese meg opp på urter og bruken av denne herligheten. Her i huset er vi ikke noe særlig vant til nye smaker og kan til nød ta i bruk gressløk i eggerøra. Når det kjøpes gruspersille så er det mest til marsvina og kaninene, som forøvrig elsker persille.
Men nå sitter jeg er da med noen poser med frø og lurer på om jeg klarer dette her?
Men ingen ting skal være uprøvd og jeg har sagt til unga at jeg ønsker meg en jordsekk til morsdagsgave i år. Ikke noe pussig ønske fra meg så det tok dem pent, men da frøkna lurte på hva slags blomster jeg skulle så i år, fikk jeg bare svart at det litt forskjellige ting. :-))
Her er da listen over mitt frøinnkjøp:
Sitron Basilikum
Vanlig Basilikum
Kruspersille - den kjenner jeg :-)
Timian
Oregano
Dill
Gressløk med hvitløk smak
Blomkål
Broccoli
Chilli
Brokkoli Romanesco
4 forskjellige typer salater
Grønnsakene skal jeg klare for både blomkål og broccoli har jeg hatt før. Chilli er nytt for meg, men det skal bli spennende.
Ønsk jeg lykke til og er det noen der ute som har gode tips om bruk av urter, så har dere vel forstått at jeg tar i mot alt jeg kan få.
Til slutt vil jeg takke for kjempe koselig kommentarer på sist innlegg. Det er kjempe gøy og være tilbake i bloggverdenen, særlig når man har så gode hage/blogg venner. Takk skal dere ha alle sammen.
Ønsker dere en kjempe fin helg!

Kommentarer

Torill sa…
Urter er fantastisk, gratulerer med innkjøp.

Dill er godt til potetrettar og fisk.
Basilikum er ein klassikar i italienske rettar. Lag heimelaga pesto, tomatsalatar, ha det på pizza osv.
Timian er utrulig godt til kjøtt, gjerne i gryter.
Persille er godt å ha i smøret ilag med kvitløk f.eks. Persille passar til veldig mykje. Sunt og godt.

Du får google deg fram til gode oppskrifter. Maten smakar mykje betre når urtene er ferske.
Urter er kjekt å ha og jeg har en del i pallekarmene.
Dill er veldig godt i fisk, og dillplantene blir ganske store. Heldigvis er den grei å fryse, så jeg har en boks i fryseren med dill. Jeg tar en klype og bruker i fiskegryter og når jeg baker div grønnsaker i ovnen.
Ellen Walnum sa…
Jeg er heller ikke noe flink til å bruke friske urter, så jeg håper også å få rettet opp på dette i år. Masse spennende du hadde bestilt:)....Godt å ha deg tilbake i bloggverden. Her er det fullstendig bloggtørke, så jeg håper blogg genet snart våkner, nå som så og spire genet har våknet:)
Jeg dyrker urter men er ikke så flink å bruke dem, men de fleste er vakre planter med flotte dufter.
Kinesisk gressløk er utrolig god på smak og har vakre hvite blomster. Chiliene pleier jeg å tørke hvis det er flere enn jeg spiser opp.

Lykke til med såingen av urtene og god helg til deg!cresium
Mia sa…
Så kul med frösådd. Örter är jag storförbrukare av, dom är med i absolut all mat. Den vitlökssmakande gräslöken har jag sedan många år i hagen och i tillägg till maten så går det många strån rätt i munn när jag går förbi. Sen får den också en vacker vit boll, som andra allium, på hösten så du kan godt ha den i rabatter också, skulle du nu inte gilla smaken.
Timjan till kött är supert men det smakar faktiskt gott till rostade poteter också och är en av dom viktiga fyra(timjan, rosmarin, salvia och persilja), den blandningen går i det mesta. Du kommer att uppskatta smaken. Basilika färsk är också gott på osten på brödskivan.
Lycka till med sådderna:)
Merethe sa…
Deilige urter du har tenkt å så. Og jeg har noe utrolig godt som du kan putte masse ferske urter i.
Jeg lager rundstykker med raspet ost og så klart ferske urter.Det er så godt og du trenger faktisk ikke pålegg på dem. Greit å ta med seg hvis man skal ut og har lyst å ha med seg noe enkelt til kaffen.
Det er veldig koselig å finne innlegg fra deg også Vivi :) Ha en trivelig lørdagskveld.
krepsemor sa…
Sånne er det med meg også! Altfor lite flink til å bruke urter i matlagingen. Men vi må vel lese oss til det? Det er jo utrolig godt med ferske urter og grønnsaker!
I dag var jeg på Plantasjen og kjøpte litt av begge deler =)
Ønsker deg en fin søndag!
Vivishagerom sa…
Tusen takk for flott tips til urtebruk. Det er bare fantasien det står på skjønner jeg :-)
Kathrine sa…
Urter og krydder er spennende! Mor hadde, og har, endel i kjøkkenhagen. Fikk med gressløk med hvitløkssmak av henne i fjor. Vi har alltid vært flinke til å bruke urter og krydder i maten, og ferskt smaker jo best:)
Dette blir spennende. Bare spør om du lurer på noe.
Jeg har mange bøker og endel erfaring med urter/krydder. Favoritten her i huset, er masse chilli og hvitløk.
Dette blir jo morsomt!
Ha en flott februaruke, Vivi. Klem:))
Seascape sa…
Hei på deg :-)
Tusen takk for kommentaren i hagebloggen min. Ja det er moro å være tilbake til en ny deilig hagesesong. Urter er jo veldig spennende. På facebook er jeg med i en gruppe som heter Fjell og strand urtelag. Kansje det er noe for deg, søk på navnet vist du ønsker. Jeg har også så lyst å lære mer om urter. I år skal jeg forsette med prosjekte kjøkkenhage :-)) Ha en super fin dag. Klem

Populære innlegg fra denne bloggen

Få skjæra vekk fra hagen

Enkelte ting lar jeg bare passere, for som regel er det noe jeg ikke kan gjøre noe med. Men nå er selv min tålmodighet nådd toppen, og jeg er fryktelig forbanne på skjæra. Den frekke, ekle og utspekulerte fuglen som bare er ute etter å lage rot. Den hakker og roter i alt den kommer over, selv blomsterpottene mine lar den ikke være i fred. Den store hagehortensia er også oppgitt nå, for den får stadig overraskende besøk av den fryktede skjæra, og hennes hakkende nebb. Roter rundt i jorda, og den rydder ikke opp igjen etter seg. Uforskamma gjest. Nå har jeg hengt opp CD med "Hjemmets julesanger fra 2009", så da får jeg håpe at den holder seg unna. Jeg tviholder på dette trikser, for jeg ser jo stadig CD hengende rundt omkring i folks bærtre. Greit nok med fugler, og andre dyr som vandrer eller flyr omrking, men i min hage skal dem ikke få ødelegge. Jeg blir lei meg når jord og søl rotes utover veranda'n. Jeg vet hvor problemer kommer...

Høvringen og Peer Gynt hytta

På årets første taktelt-tur, dro vi til Høvringen.  Vi har lenge snakket på å gå inn til Peer Gynt hytta, som ligger 4 km innover fra Smuksjøseter Fjellstue. Vi fant oss en perfekt teltplass, om jeg kan kalle det teltplass, i og med at vi har bil. I alle fall slo vi leir helt nede ved vannet og utsikt mot fjellene, det var bare helt perfekt. Ikke all snøen som har smeltet i fjellet enda. Det var utrolig godt tilrettelagt innover stien.  Ingen problemer å komme seg over bekker, eller bløte partier på stien. Godt merket med en rød T hele veien. Altså naturen i Rondane - jeg blir bare helt stum. Det er helt fantastisk, og i det været vi hadde, så ble det ikke bedre.    Inne ved Peer Gynt hytta var det helt spesielt. Du verden så flott det var. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg skulle få se noe slik, når jeg startet på turen ved Smuksjøseter.  Helt klart iskaldt vann som fosset mellom steinblokkene. Det var nesten så jeg måtte klype meg litt i arme...

Helgegleder # 21

Jeg gleder meg allid til helgen. Tid for avslapping og kos sammen med familie og venner.   Tusen takk til dere alle sammen som bidrar med bilder til Helgegleder. Det er kjempe koselig å lese om andre gleder, om de er små eller store, så er det alltid stas å sette seg ned for å se.   Har du noen bilder som har skapt eller skaper en Helgeglede, så er du hjertelig velkommen til å delta.   I denne runden så er det på tide med litt matglede igjen. Jeg er utrolig glad i mat, og i å lage mat med spennende smaker.   Sist helg var det jo påskeaften. Her i huset har vi ikke noe fast matrett den kvelden, så i år ble det kalkun. Etter et innpuls kjøp på Kiwi.  Frøst så penslet jeg den med olje. Finhakket hvitløk, sitronpepper og raspa limeskall ble gnidd inn og slik lå den på benken en halv times tid (under folie) Jeg kuttet gulerøtter og purreløk i litt store biter og la sammen med kalkunen. Dette gir smak på kraften, som jeg senere skul...