Gå til hovedinnhold

Tomatsaus og blåbærsirup


I år blir det tomater i lange baner, og enda så er det mange som ikke er modne.
Vi er glade i tomater, men det er begrensninger på hvor mange vi kan spise i løpet av en dag.
Derfor har jeg da, endelig laget min egen tomatsaus.
Fant etter litt leting på nett, en enkelt og grei oppskrift.


Tomater - deles i to og skjær vekk stilk
Løk deles i store biter (her kan det brukes både rød og gul løk)
Hvitløk - etter smak
Litt olje 
Paprika
Litt salt og urter (jeg brukte basilikum og oregano)

Dette kjøres i en blender
Kok så massen sammen med grovhakkede tomater (hermetiske)
Jeg brukte en boks hakkede tomater med chili
Chili kan også puttes sammen med det andre i blenderen

Jeg lot det koke ei stund og smakte til med salt og pepper.
Til slutt presset jeg saften av en lime

Smakte utrolig godt - til og med sønnen i huset syntes det smakte spagettisaus. Jeg tar det som et positivt tegn, på at jeg endelig har lykkes med min første tomatsaus.
* * *
Det er utrolig mange gode bær, å få tak i nå mot høsten.
Sist helg var ei venninne og jeg på blåbærtur.


De fleste bærene ble fryst rett ned, for siden å bli tatt opp igjen til syltetøy.

De andre fikk en omgang i kjelen, og så presset slik at all den gode saften ble igjen.
Påfyll av mer sukker, så var det koking til saften var blitt seig og tykk.
Da jeg kokte tyttebærsirup så hadde jeg i litt konjakk, denne gangen lot jeg bare den gode bærsmaken være i sirupen.


I helga er det spådd supert vær, og jeg skal ut på tur igjen.
Om det blir noen bær, vet jeg ikke enda, men bare det å være ute i naturen gjør godt.

Solbær og rips står også på plukkeplanen utover i neste uke.

Har du plukket noen bær, og hva gjør du med bærene?


Kommentarer

Den tomatsausen ser ndeleg ut.
Og så fint å lage den sjølv og vite kva som er i den...
Blåbærsirup er sikkert godt. Er det til is du brukar det, eller ?
Takk for påminninga om bærplukking.
Det blir så lett utsatt, og no regna det kraftig om dagane.

God helg !
Kjekt med kortreist mat som en kan lage selv. Blåbærsirup høres godt ut, her plukkes Solbær og hageblåbær til fryseren.

Ha en fin helg!
Marit sa…
Det høres godt ut! Det som er så kjekt med sånt er at en får den smaken en liker selv.
Så flink du er til å plukke bær!

Klem, Marit
Du er flink å plukke bær og lage mat fra bunnen! Fine bilder!
reSIRIkulert sa…
Takker for oppskrifter - disse skal prøves ;)
SÅ FLINK DU ER!
MANNEN HAR PLUKKA SOLBÆR SÅ HER HAR VI BÅDE SAFT OG SYLTE.

FIN NY VEKE :-)

Populære innlegg fra denne bloggen

Få skjæra vekk fra hagen

Enkelte ting lar jeg bare passere, for som regel er det noe jeg ikke kan gjøre noe med. Men nå er selv min tålmodighet nådd toppen, og jeg er fryktelig forbanne på skjæra. Den frekke, ekle og utspekulerte fuglen som bare er ute etter å lage rot. Den hakker og roter i alt den kommer over, selv blomsterpottene mine lar den ikke være i fred. Den store hagehortensia er også oppgitt nå, for den får stadig overraskende besøk av den fryktede skjæra, og hennes hakkende nebb. Roter rundt i jorda, og den rydder ikke opp igjen etter seg. Uforskamma gjest. Nå har jeg hengt opp CD med "Hjemmets julesanger fra 2009", så da får jeg håpe at den holder seg unna. Jeg tviholder på dette trikser, for jeg ser jo stadig CD hengende rundt omkring i folks bærtre. Greit nok med fugler, og andre dyr som vandrer eller flyr omrking, men i min hage skal dem ikke få ødelegge. Jeg blir lei meg når jord og søl rotes utover veranda'n. Jeg vet hvor problemer kommer...

Høvringen og Peer Gynt hytta

På årets første taktelt-tur, dro vi til Høvringen.  Vi har lenge snakket på å gå inn til Peer Gynt hytta, som ligger 4 km innover fra Smuksjøseter Fjellstue. Vi fant oss en perfekt teltplass, om jeg kan kalle det teltplass, i og med at vi har bil. I alle fall slo vi leir helt nede ved vannet og utsikt mot fjellene, det var bare helt perfekt. Ikke all snøen som har smeltet i fjellet enda. Det var utrolig godt tilrettelagt innover stien.  Ingen problemer å komme seg over bekker, eller bløte partier på stien. Godt merket med en rød T hele veien. Altså naturen i Rondane - jeg blir bare helt stum. Det er helt fantastisk, og i det været vi hadde, så ble det ikke bedre.    Inne ved Peer Gynt hytta var det helt spesielt. Du verden så flott det var. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi trodd at jeg skulle få se noe slik, når jeg startet på turen ved Smuksjøseter.  Helt klart iskaldt vann som fosset mellom steinblokkene. Det var nesten så jeg måtte klype meg litt i arme...

Helgegleder #58

Nå begynner det virkelig å bli vår, selv her i hagen min. Snøen er kliss våt og minker gradvis dag for dag.  Selv om det nok er ei stund til, at jeg stolt kan vise frem vårtegn fra min hage, så velger jeg å bruke denne helgegleder som mitt bidrag til Vårtegn 2014. Sist helg koste jeg meg veldig.  Ingen planer og ingen mas, selv om kanskje været kunne vært litt bedre, så var det ei helg fylt med ro og kos. Hjemmebakte boller må jo til når det er fastelaven. Og bollene fikk bein å gå på, for når familien samles rundt kaffebordet, så er ikke 1 bolle med krem nok. Fine og viktige ord på kjøkkenveggen. Og våren kjennes jo i hjertet, særlig etter en litt rar, tåkete og grå vinter. Perleblomstene er kommet i butikken, og er for mange er dette selveste vårperlen. Blir nok flere kjøp av denne fremover. Fantastisk flott, og jeg gleder meg vilt til den kommer i hagen. Da skal jeg legge meg langflat i gresset og nyte, dufte og nyte igj...