tirsdag 30. september 2008

Høststemning i fjellet

Etter noen fine dager i fjellet har vi i dag vendt nesen hjem igjen. Vi har gått flere fine turer og laget mat ute. Det har vært veldig deilig å bare kunne slappe av og ikke tenke på klokka og hverdagen hjemme.
Jeg har prøvd å fange høsten og ville dele noen bilder med dere.

Lar du fjellet vise deg sine skatter, da har du fått noe som du skal gjemme i hjertet ditt.
Når fjellet viser sitt høstlige pryd, så synes jeg det er fint å kunne sitte nettopp her og tenke. La hverdagen fare og la meg fange. Åh, bare tiden kunne gå sakte.

fredag 26. september 2008

Siste innspurt

Dagen er startet og handlelista ligger klar. Klokka er 0752 og jeg venter egentlig bare på at butikken skal åpne. Frem til kl 1200 i dag kommer det til å gå en ett, da skal sønnen på bursdag frem til kl 1400, men da setter vi nesen mot fjellet og hytta. Været ser ut til å være på vår side i dag også, og det har vi ikke noe imot.

Brytebrødene til ellea falt i smak på skolen igår. Jeg bakte et lite brød også som minsten fikk med seg i barnehagen, og alle var fornøyd når dem kom hjem i går. Tusen takk, ellea for tipset.
Da har jeg tatt min første kaffekopp og er klar for å starte.
Håper alle får en fin høstferie uke. Hagegal skal jo være nede i uke 40, så da kommer det nok til å klø fælt i fingrene etter det.
Kos dere i høstsola.

torsdag 25. september 2008

Snart høstferie

Nå tar jeg meg en velfortjent pause, mens minsten spiser kveldsmat. Når jeg har fått han i seng så skal jeg begynne å pakke. Lørdag reiser vi på hytta og håper på like fint høstvær som vi har hatt de siste dagene. Nå er det kjempe deilig og jeg nyter runden i hagen på ettermiddagen. Løkene som jeg har bestilt begynner og komme, i går kom det pakke fra Langangen Planteskole. Etter noen dager på hytta så er jeg klar for løkplanting når jeg kommer hjem.
På kjøkkenet står to brytebrød fylt med ost og skinke, etter tips fra ellea, klar for høstlunsj på skolen i morgen. Det blir bra, og til dessert blir det melon og kiwi.

Ellers i hagen har jeg fått kastet en del sommerblomster og samlet frø fra noen av dem. Ryddet alle pelliser og Fuchsia inn i lysthuset og vasket noen krukker som skal stå i drivhuset i vinter.
Fylt opp pallekarmen med jord og fått sådd noen frø, har jeg også fått gjort. Hvit martagon lilje, mørk rød pion, en Fritillaria som jeg ikke er helt sikker på navnet, tigerlilje "kuler" og en hvit pion. Disse trenger litt lengre spire tid, så der kan dem stå å kose seg lenge.
Må finne meg en måte å lagre sålista mi på. Prøver en kveld når jeg har bedre tid.

Nå skal minsten på badet og kofferten frem i gangen. Håper jeg kan få tid seinere i kveld, til å ta en titt i hagebladene som kom i posten i dag. To blader på en dag, reine julekvelden.

En søt en til slutt:
Min sønn var på pilegrimstur i barnehagen i går. Pilegrimsleia som går fra barnehagen til Vingrom kirke. Etter en liten rusletur rundt på kirkegården, titten han opp på en av barnehagetantene og sa, til jord er du kommet, til jord skal du gro.

Han har skjønt det med å gro.

Ha en fin kveld alle sammen. Nå skal jeg pakke!

lørdag 20. september 2008

Høstsol - deilig !!!!

I går var det helt herlig ute. Jeg gjorde ingen ting i hagen, bortsett fra å rusle rundt med en hoppende Josefine-kanin. Det var tydelig flere enn jeg som koste meg i sola. Marsvinene som ikke er fult så hoppende, tok til takke med en pallekarm og gresset ivrig. Kaffekoppen i hånda ruslet jeg rundt og kikket på hagen. Er nok noen forandringer til neste år, skal i allefall flytte kjøkkenhagen. Tror den bjørka som står er ødelegger for meg der. Den ene pallekarmen som har stått tom i sommer skal brukes til høstsådden i vinter. Håper jeg får begynt å så litt til uka. Har flere pionfrø, hvit martagon og frø fra en Frittilaria og dem bruker jo litt tid på å spire og da kan dem stå der.
Fuchsiane bør vel også inn snart, men har liksom ikke hjerte til å rydde dem vekk enda. Dem blomstrer og har fortsatt mange knopper, men de kan jo settes inn i lysthuset før klipping. Hørte et lurt tips om å fjerne alle blader som lå rundt stilkene på jorda, for det kunne lett bli for rått.

Plukket inn en agurk og vannet litt i drivhuset. Det trengs å få ryddet litt der også, men har liksom ikke helt ånden over meg.
I dag er det grått og tåka henger over byen. Jeg ser ikke Lystgårdsbakken fra vindu, men har fortsatt håp om litt sol idag også.
Har ingen store planer i dag. Skal en tur innom Lene fra Lillehammer med noen frø. Ellers så blir det kanskje litt husarbeid.

fredag 19. september 2008

Nå venter jeg bare på helg.

Sitter på jobb og bare venter på at klokka skal bli så mye at jeg kan reise hjem. Det begynner å lysne ute og jeg håper på at det blir hagevær i helga. Nettopp ferdig med fredagskaffen m/sjokolade i dag, så nå er kroppen litt vel mye i hvilemodus.

Har planer om å høste litt flere frø i helga og håper snart at dem er modne. Har foresten fått noen frø av ei venninne i dag. Hvit martagonlilje og mørk rød pion. Hun tror sikkert jeg har fryktelig god tålmodighet, for ingen av disse er kjent for rask spiring. Men jeg skal prøve så får vi se hvordan det går.
Jeg må også prøve å få laget meg et bedre oppholdssted for høst/vintersådden min. Pottene skal i år graves ned i jorda. Og jorda må først fraktes opp med trillebår og tømmes i pallekarmen. Joda, klarer det jeg, så lenge det er luft i trillebårhjulet.

I kveld skal jeg ikke gjøre noen ting. Kjøpte nytt kjøleskap, kanskje ? - det vi har døde natt til i går. Vi har et lite ett, men det blir fort fult når fredagshandlinga er unnagjort.
Ellers så er det pledd, smågodt og "skal vi danse " på TV'n.

Ha en kjempe fin fredagskveld alle sammen der ute.

onsdag 17. september 2008

Fotorunde i hagen med litt sol

Ei lita stund på dagen i dag så smilte godros på himmelen og jeg gikk ut for å ta noen bilder. Og jammen er det mye som enda holder på, selv om kveldene og nettene begynner å bli kjøligere. Hørte på P4 i dag, at det var normalt at vi gikk litt i hi nå på høsten. Og for å være utvilt i mai, så trengte vi denne kvile perioden. Fint, tenkte jeg, for da trenger jeg ikke ha dårlig samvittighet for litt godstol og pledd i ny og ne.
Men i allefall - her er litt av det som fortsatt holder motet mitt opp.


Her har jeg fått samla litt frø fra forskjellige valmuer og en liten gul revebjelle. Så gjelder det da å gå forsiktig inn for å hente et kaffefilter. Huske på hvem er hva eller omvent og skrive på mens man husker det. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har kaffefilter i alle bukselommer ? Hagesaks om våren, spade på sommeren og filter på høsten. Selvfølgelig!!!
Denne sådde jeg i vår og den har blomstret kjempe lenge. Var vel kanskje ikke helt slik jeg hadde trodd på fargen, men fin ble den der den står.

Dette er en vårphlox - står på lappen - om den er forvirret eller ikke sa den ingen ting om. Men er det noe som ikke er nå, så er det vår. Byttet til meg på bytteplantemøte hos hagelaget i vår. Pen er den i allefall.

En lilla Phlox som jeg har hatt noen år, og blir bare gladere og gladere for de få Phloxene jeg har. Veldig fine og jeg skal kjøpe meg mange flere.

Gentiana... ble kjøpt i vår og det er første året jeg har søte i hagen min. Trodde egentlig de ikke var noe fine, men der tok jeg feil. Det er så mange vakkre søter, og jeg har lyst på mange flere.
Her er en til som er litt lysere i fargen.Knoppen er jo også helt fantastisk.

Duehode - en flittig høstblomstrende staude. Denne kjøpte jeg hos Wolden i Svingvold i fjor. Da var det 1 stilk, i år er det 6. Kanskje deles til neste år ?

Jeg har også samlet frø fra Kirsebærrøde lupinen min, og den store røde valmua. Den svarte violen holder også på å modnes, så her er det bare å bredde frem filtrene.
Ble veldig glad da jeg leste på Hagegal at red hobbitt hadde frøboksene klare og det var bare å melde seg på. Det var kjempe spennende i fjor og dukke ned i frøboksen og etter enda et år med lærdom fra mange flinke og dyktige damer på Gal, så blir det også veldig spennende i år. Gleder meg veldig.
Nå skal jeg pakke inn en liten pakke med tomater som ei venninne skal få av meg i morgen. Hun fikk tomatplanter av meg i vår, men hun har ikke drivhus, så hennes planter har ikke gitt noe resultater. Har tatt inn flere i dag som skal få ligge sammen med eplene. Agurkene holder også på enda, jeg tror jeg har 6-7 stk igjen der ute. Ga dem litt gjødsel i dag, så holder dem vel ut denne uka før neste vanning. Paprika planta mi som hadde så mange paprikar, ja den fikk masse lus og døde sakte men sikkert. Den ble kasta på dynga i dag sammen med peppermynten som ingen hadde husket på å vanne. Noen ganger blir det bare slik.

tirsdag 16. september 2008

Høstens første magesjau

Ja, da kom den i år også. Før kl.0600 i dag tidlig hadde jeg skifta på senga og vaska gulvet i gangen. Sønnen satt trist og lei seg på badegulvet og ville helst bli kvitt hele sjauen med en gang. Vond smak i munnen er noe herk, men takk og lov så gikk dagen uten noen flere ukontrolerte utblåsninger og magen roet seg til kvelden. Nå sover han søtt og er klar for en ny barnehage dag imorgen. Nok en gang var det noe i rykte om sjau og den kom like overraskende på oss som alltid.

Har fått samlet frø fra den hvite prydtobak planta i dag. Den skal jeg si var seig og ekkel å drive med, men frø var det nok av og flere blir det.

Har endelig fått sendt frø av Blå valmuesøster til Haugtussa i dag, og det var jammen på tide.

Ellers så er det høst og i dag var det bare 12 grader i drivhuset. Jeg har tatt inn de største tomatene og lagt dem sammen med epler. Nå er det flere som er modne og kan nytes.

Blir liksom litt trist jeg, når høsten kommer og jeg føler egentlig at jeg ikke har fått nok ut av sommeren. Men slik er det og jeg gleder meg til såing og ikke minst til neste sommer.

lørdag 13. september 2008

Liljeblomstringen i min hage sommeren 2008

Her er mine skjønne liljer. Noen blomstret tidlig i sommer, mens andre holder på enda og har fortsatt knopper.

Lilje Citronella ble kjøpt i fjor. Det ble plantet 3 løk og i år hadde jeg 7 stilker fulle av sitrongule blomster. Ble veldig høye og måtte bindes opp på slutten av sommeren.

Martagon lilje. Min første og er mange år. Kjempe fin farge og jeg er veldig glad i denne lilja.

Lilje Asiatisk lollypop. En kjempe fin lilje som er prinsesse rosa i fargen.

Lilje Triumphator. Denne liljen har en fantastisk duft. Dette er nok min favoritt og jeg har den på flere forskjellige steder i hagen.

Dette er en Martagon lilje som jeg har kjøpt hos Langangen Planteskole. Husker ikke navnet på den. Den blomstret for første gang i år, og jeg håper den blir kraftigere til neste år.

Denne liljen ble plantet ved kjøkkenhagen fordi jeg ikke plass til den andre steder. Trodde egentlig ikke at det ble så fin når jeg satte løken jorda. Usikker på navnet. I sommer hadde den 5 blomstrer på en stilk.

Denne står også ved kjøkkenhagen og ble vel kanskje ikke helt slik den skulle. Navn ??

Denne liljen har blomstret i hele sommer og har fortsatt mange knopper, som jeg håper kommer før det blir for seint. En svak rosa farge og store klokker. Står i skyggen og ser ut til at det går bra.

I fjor høst ble det plantet mange forskjellige liljer. Noen kjøpte jeg på postordre, mens andre hos Plantasjen. Denne tror jeg var med pakken fra Bakker. Veldig fin i fargen og den sto lenge.


Lilje Orange art - tror jeg. Det har dukket opp veldig mange liljer med nesten samme farge og sammenligning med bildene i katalogen, så blir jeg veldig forvirret. Denne liljen var egentlig litt tam i fargen og jeg merket at jeg hadde plantet den helt feil. Den var nesten helt usynlig der den sto, så den har jeg flyttet, mens den sto i blomst og det gikk helt fint.


Lilje Olina. Denne var flott og den sto også veldig lenge. Kom tidlig i sommer, mens det regnet og det så ut til at det ikke spilte noen rolle. Veldig fin og sterk i fargen.

Denne lilje er veldig lav i vekst, men klokkene er store. Usikker på navnet. Blomstret ikke før nå i september.

Lilje Monte Negro. En kjempe fin lilje som er veldig rød i fargen. Den lyste opp i beddet og sto lenge i blomst.

Lilje Landini. Min første sommer med denne liljen og jeg har 3stk i skyggen og 3 i sola. Kom fint alle sammen, men de i skyggen ble mørkere i fargen enn dem som står i sola. Dette er dem i skyggen. En fantastisk lilje som jeg har bestilt flere av nå i høst.

Lilje Jacqueline. En fin lilje med fin farge sammensettning.

Lilje Grand Cru. Denne har jeg hatt i mange år, men den har aldri blomstret så mye som nå i sommer. Blitt veldig kraftig og fin. En kjempe fin gulfarge.

Canada lilja mi. Bestilte flere, men den eneste som overlevde. Jeg plantet den i krukke som sto i lyshuset i vinter. Nå i sommer plantet jeg den ut, etter blomstring, så får vi se til våren om den kommer igjen. Navn ukjent for meg.

Lilje Cupuchino. Dette er også en lilje som ble bestilt fra Bakker. Blomstret fint og gøy i fargene.
Flere liljer er på vei og blir plantet i høst. Ja, jeghar dilla på liljer. Det er nok en blomst jeg aldri får nok av. Har du først plantet løken så kommer den igjen og igjen, år etter år. Trofast og takknemlig plante.
Dette var liljene mine sommeren 2008.

fredag 12. september 2008

Sommerens Dahlia blomstring

I vår var alle min Dahlia fra i fjor døde og jeg måtte kjøpe meg nye. Her er noen av dem som har blomstret bra i sommer.


Rosa Dahlia hadde jeg ikke fra før, derfor hadde jeg lyst til å ha det. Disse to har blomstrert veldig bra, men er lave i vekst. Mulig disse kunne stå litt for seg selv i fremkanten til neste år.
Dahlia Lady Darlene. En kjempe flott Dahlia med supre farger. Den er høy av vekst og blomstene ble kjempe store. Blir den like stor til neste år, så hadde den egentlig vært fin alene.


Denne var virkelig et kunstverk. Med den gule kantlinja var den et vakkert syn når den sprang ut i blomst. Er usikker på navnet.

Denne gule Dahlia byttet jeg til med på bytteplantemøte til Hagelaget i vår. Dette er min første gule Dahlia og jeg er veldig glad i den. Denne ble også veldig høy i vekst og kan helt sikkert plantes et annet sted til neste år.

Denne kjøpte jeg fra Langangen Planteskole i år og den har helt mørkt bladverk. The Bishop of Llandaff. Selve planten ble ikke så høy, men blomsterstilken ruvet virkelig i beddet. En kjempe fin Dahlia som fortsatt har mange knopper.

Her er det også en rød med hvitt i. Dahlia Musette, og ble kjøpt på Plantasjen i vår. En kjempe fin plante som fikk mange rød/hvite baller. Denne ble heller ikke så høy og passer best langs kanten på beddet.
Nå har jeg alle mine Dahlia sammen i en gruppe, men har lyst til å spre dem litt til neste år. Dem blomstrer jo helt til frosten tar dem, og jeg har ikke så veldig mange høstblomstrende planter - enda.
Er veldig fornøyd med Dahlia sesongen i år og jeg håper at jeg klarer å få tørket knollene bedre i år.onsdag 10. september 2008

Dagens bilder fra høsthagen

Crocosmia (værhane) - bytter til meg fra amo i vår. Den blomstrer kjempe fint nå. Håper bare at jeg klarer å overvintre den.


Lilla søyleblomst. Kjemep fin høstblomstrene staude. Lurer på om jeg skal kjøpe meg flere slike.

Hvit søyleblomst. Trofast venn i høsthagen.
Ellers så skjer det veldig lite på hagefronten.

søndag 7. september 2008

Hva skal jeg med skravleboks da ?

Har kastet inn hånkle og har ikke tenkt å ta det opp igjen heller. Min blogg skal ikke inneholde skravleboks, for her skal det skravles over alt. Jeg har ikke peiling på dataspråk og spesielt ikke når beskrivelsen dukker opp på engelsk. Da blir det skjæring med en gang og etter tydelig kroppsspråk at kokepunktet var like om hjørnet, så tok jeg en sjefsavgjørelse vedr. denne boksen med blåe smilefjes. Så var den tingen ute av verden, men kjenner at jeg er litt misundelig på alle andre som har rope/skravleboks i bloggen sin.

Hagerelatert i dag. Ikke så mye å skryte av - har ikke vannet en gang. Var hos en god hagevenninne med to pellis stiklinger - Magda og Helena. Hun ble glad for dem også fikk jeg frø av hennes mørkebrune revebjelle.
Skal møte Lene fra Lillehammer i morgen, så jeg har gravd opp en rosa kattost som hun skal få og brettet noen frøposer med valmuefrø som også skal til henne.

Har plukket inn 5 røde tomater fra drivhuset i dag, og flere er også på rødme stadie.

I morgen er det jobb igjen, og nå er klokken nok til at jeg begynner å bli trang i øynene.
Håper høstsola holder seg noen dager, for i dag har det vært helt skjønt.

lørdag 6. september 2008

Da var det søndag.......

... og sola skinner og himmen er knall blå. Høsten kan jammen være fin den også. Kan ikke rydde vekk krokkene nå ? Lar dem stå ei stund til jeg. Det blir så tomt på veranda'n når dem blir borte og det er mange som fortsatt står i full blomst. Pellisene mine har jeg satt inn i Europris drivhuset mitt, for det er enkelte netter som er kaldere enn andre.I går fikk jeg ryddet foran utgangsdøra og plukket en del kvist og fikk pyntet opp igjen i urnene. Resultatet kan du se på forside bilde mitt her i bloggen.
Det som blomstrer best i hagen om dagen er jo alle de flotte Dahliaene. Her er en som titten frem nå i helga. Det er aldri forsent til å vise seg frem. Kjempe fin lilla farge.